Πετιμεζόπιτα

Υλικά συνταγής:
Νερό: 1/2 κούπα
Κανέλα: 2 ξυλάκια
Πορτοκάλι: 1 μεγάλο, το χυμό και το ξύσμα
Σόδα φαγητού: 1/2 κουταλιά σούπας
Ελαιόλαδο: 1 κούπα (διαλέξτε λάδι με ελαφριά γεύση)
Πετιμέζι: 3/4 κούπας
Ζάχαρη: 1/4 κούπας
Κονιάκ: 1 κουταλιά σούπας
Τριμμένο γαρύφαλλο: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Αλεύρι: 2 κούπες
Σουσάμι: 1 κουταλιά σούπας


Οδηγίες:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι, 23 - 25 εκ. περίπου.
2. Βράζετε το νερό με την κανέλα για 2 - 3 λεπτά. Περνάτε από λεπτό σουρωτήρι και κρατάτε το νερό.
3. Διαλύετε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού.
4. Χτυπάτε το λάδι με την ζάχαρη, το νερό της κανέλας, το πετιμέζι, το ξύσμα και το κονιάκ, να αναμειχθούν καλά.
5. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε το γαρύφαλλο και το αλεύρι, λίγο - λίγο. Όταν το απορροφήσει όλο, αδειάζετε το μείγμα στο ταψάκι που ετοιμάσατε. Από πάνω πασπαλίζετε με το σουσάμι.
6. Ψήνετε το γλυκό στο κέντρο του φούρνου, για 35 - 40 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Το κόβετε σε κομμάτια.

Πρόσθετες πληροφορίες